2019-03-08
Melissa

Val av pjäxa samt bootfitting inför säsongen

Att köpa pjäxor kan ibland kännas som en svår grej. Har man tidigare testat olika pjäxor men som alla gör ont, trycker, skaver eller sitter dåligt på fötterna gör detta inte saken lättare. Det ska inte behöva göra ont eller kännas obehagligt att ha på sig ett par pjäxor. Att få ett par pjäxor att sitta perfekt kan ibland vara en komplicerad en process men ibland hittar man rätt med en gång. Oavsett, behöver man hjälp och vägledning i processen, man behöver helt enkelt en bra bootfitter vid sin sida. Bootfitting är ett hantverk och ibland kan det behövas några vändor till bootfittern innan det blir helt perfekt, så var fallet för mig den här gången.
För mig började min efterlängtade säsong i Chamonix med ett obehagligt tryck på utsidan av smalbenet som långsamt övergick i en benhinneinflammation. En sak är säker, hade det inte varit för mina kollegor på Udens Sport hade jag haft många smärtfyllda skiddagar det här året.


Inför säsongen i Chamonix var jag inställd på att testa ny åkning. Framförallt var jag sugen på att testa mer avancerade toppturer och skidalpinism. Därför var det mycket ny utrustning som införskaffades. Som gammal raceåkare kändes steget till en lätt turingpjäxa svårt. Som tur var har segmentet inom lätta turpjäxor med bra prestanda ner för berget blivit mycket större de senaste åren. Av alla pjäxor jag testade kändes den nya pjäxan Tecnica Zero G Tour Scout bäst. Pjäxan har det fantastiska gå-läget, styva flexen och för att inte tala om den lätta vikten på 1360 gram (stl 26,5). Men framförallt satt pjäxorna som en smäck på mina fötter. Dessutom med ett par formgjutna sulor som ger extra stöd för mina låga och pronerande hålfötter samt en bakning / formning av innerskon kände jag mig redo för många långa dagar på berget.

Du kan läsa mer om bootfitting och vad vi erbjuder för skidservice här.


Pjäxorna var som väntat fantastiska att åka med, lätta under foten och stabila att trycka på nedför med. Efter en vecka av intensiv åkning i Chamonix smög sig dock ett tryck på utsidan smalbenet fram. Detta övergick senare i en envis benhinneinflammation. Trycket och smärtan ökade i takt med antalet dagar. Istället för att njuta av dagen kämpade jag för att inte avbryta skiddagen på grund av smärtan. Massage, smärtstillande och antiinflammatoriskt blev en del av vardagen. Kommentarer som att “Detta kommer du antagligen dras med hela säsongen” och “Har du otur kan detta vara slutet på din säsong” fick mig att bli ordentligt orolig.
Fotograf Joel Bengs

Behinneiflamationen är ett faktum - Slipa om sulan?
Trycket på utsidan av benet och den efterföljande inflammationen kan ha flera orsaker, ofta kommer de sig av att underbenets vinkel inte stämmer med vinkeln som pjäxans skaft har. På tävlingspjäxor brukar man justera detta genom att bland annat slipa en vinkel på pjäxans undersida så att pjäxan står någon grad "snett” på sidan men matchar åkarens underben. Många pjäxor går att ställa in vinkeln mellan pjäxans “sko” och “skaft” s.k. canting. Exempelvis när man är kobent eller hjulbent kan man ställa in pjäxan efter benvinkeln. På lätta turpjäxor har man ofta tagit bort detta för att få ned vikten. Detta gick alltså inte på mina Zero G pjäxor så vi testade vi att försöka ställa mina ben “rätt” genom att luta in mina smalben efter pjäxans vinkel genom att slipa bottensulorna och de formgjutna sulorna inåt.

Att justera innersulans vinklar gjorde att trycket lättade något men jag insåg snart att det inte skulle räcka, min inflammation skulle inte ge sig för det och det gjorde mer ont efter bara en kort stund i pjäxorna. Jag var nu bara halvvägs genom min säsong, detta var inte bra. Skulle pessimisterna som sa att det var kört för mig få rätt? Jag insåg att det skulle behövas mer radikala förändringar av vinklarna och en rejäl vila från skidåkningen. Men att vila är ju lättare sagt än gjort på ett ställe med världens vackraste berg. Jag hade tur som  skulle på en familjesemester i 10 dagar och med lite tur kunde detta vara min räddning tänkte jag. Under ett snabbt stopp hemma i göteborg innan resan hann jag till Udens Sport där jag började bolla mitt problem och eventuella lösningar med mina kollegor. Vi landade i att mina smalben är vinklade utåt likt ett V och att det borde vara anledningen till att jag får ett tryck på utsidan av benet.

Fortsättning följer inom kort, stay tuned!

Fotograf Joel Bengs

 

 

> Alla inlägg