2019-03-05
Christer

Här är en rapport från Christer som till vardags vallar hos oss på Udens men som just nu befinner sig i Beijing på Kina City Sprint Tour, tillsammans med 3 andra vallare och en elittrupp på 17 svenska längdåkare. Deltagarna i truppen är så nära svensk landslagsplats man kan komma. Nästan alla har nån gång åkt en världscup och siktar på en landslagsplats. Vi är inbjudna av Kinesiska Olympiska Kommittén som tillsammans med Swix anordnar denna Tour för att öka intresset inför vinter-OS i Kina 2022. Udens Sport sponsrar såklart med vallor.

Denna exklusiva trupp längdåkare består av många riktigt starka spinters där alla satsar på landslag / världscup och mästerskap. Några av dem var nu med och slogs om plats i VM-laget och flera har färska landslagsuppdrag: Linn Sömskar, Anna Dyvik, Maria Nordström och Martin Bergström. Truppen representeras även av Pontus Hermansson från Partille och Landehof som sponsrats sen ungdomsåldern, nu tävlande för SK Bore. Detta är inget homgen grupp utan åkare från olika klubbar runt om i landet men som naturligtvis känner varandra då de tävlar mot varandra hela tiden.

Christer Hermanssons heter jag och min roll på detta uppdrag är som vallare och coach. Jag vallar till vardags hos oss på Udens Sport och har en lång karriär från ungdomsvallning, juniorelit och på senare tid varit med och vallat på Skandinavisk Cup, Svenska Cupen och SM. Som nybliven pensionär har jag valt att hjälpa till med vallningen i Udens butik och högt tryckt har det varit de senaste veckorna. Massor av Göteborgare väljer ju att låta Udens Sport fixa glid och fästgrund inför de olika loppen i Vasaloppsveckan. Efter Vasaloppet och Kina är min plan att fortsätta stötta upp i butiken och min specialitet är glid, struktur och rillning.

Inför resan till Kina var det mycket att tänka på. Det är inte bara att dra till Kina liksom, mycket behöver planeras och packas. Packlistan till Kina innehöll bl.a. visum, extrabagage om något kommer bort, vallor i massor, många par skidor, batterier och säkerställande av kommunikationskanaler. Några av åkarna laddade innan avresa genom att börja lägga sig och gå upp tidigt för att anpassa sig till tidsskillnaden.


För att vinna tid plockade vi upp ett vallabord utanför hotellentren och började sickla skidor, direkt efter ankomst till hotellet.


Väl framme på arenan fanns det rejält med utrymme.

En ny viktig erfarenhet vi har fått här är att det är mycket svårvallat i Kina. Det är bra träning inför OS i Kina. Första etappen för oss här bjöd på nya utmaningar för oss i vallateamet. Hårt saltad, smutsig snö och 15 plusgrader var det ingen i gänget som hade erfarenhet av. Så starten blev väl ingen höjdare direkt, men alla utom 3 av våra 17 åkare gick vidare. Många klagade över att skidorna ”dog” efter 700 meter. Detta visade sig bero på smutsen i snön. I kvartsfinalerna och framåt fick vi bättre fart på skidorna och vi kände oss hoppfulla fram emot fortsatta etapper. Seger samt en femte placering blev det i damklassen för våra åkare. På herrsidan hade vi två i semifinal men ingen till final tyvärr. Närmast var Pontus Hermansson som missade final med bara nån 10-dels sekund och hamnade åtta. Konkurrensen är ganska tuff och det är många kända namn i resultatlistan. Resultatet hittar du på FIS hemsida/app. Arrangemanget genomfördes mycket proffsigt och bevakades av 30 kinesiska TV-bolag med drygt 50 miljoner tittare.Tävlingsarenan ligger vid det administrativa centret för vinter-OS. Det är placerat i ett gigantiskt nedlagt järnverk, så stort att man inte kan se början eller slut. En ny upplevelse inträffade här om dagen var att vinden vände och luften blev riktigt dålig i Peking. Flera åkare gjorde som lokalbefolkningen och skaffade ansiktsmask. Snön påverkas av luftföroreningarna och vi i vallateamet har lärt oss massor om att valla på skitig, hårt saltad konstsnö och åkarna är betydligt mer nöjda med vallningen nu. Imorgon är det vilodag med besök till muren på schemat.

Vi är borta en vecka och missade både VM och Vasalopp tyvärr. Men detta är en fantastisk möjlighet som ingen ville missa. Vi ses i butiken snart igen, följ oss gärna i Insta Story mm.

 

Fotograf Christer Hermansson

 

 

> Alla inlägg